Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви, че във Вашингтон официално са установили извършването от страна на Русия на престъпления срещу човечеството в Украйна. В тази връзка администрацията на държавния глава Джо Байдън ще отдели 28 милиона долара, за да подкрепи усилията за привличането на виновните под отговорност, съобщава американският телевизионен канал CBS News.

"Руските сили са извършили широко разпространена и системна атака срещу цивилно население – ужасяващи актове на убийства, изтезания, изнасилвания и депортации. Дори убийства в стил екзекуция“, заяви Харис пред присъстващите на годишната Мюнхенска конференция по сигурността в Германия.

"В случая с действията на Русия в Украйна ние разгледахме доказателствата, знаем правните стандарти и няма съмнение: това са престъпления срещу човечеството“, допълни тя.

Харис обеща, че Русия и нейните сили ще бъдат подведени под отговорност и че САЩ продължават да подкрепят текущите международни разследвания и съдебни процеси в Украйна.

Чрез Европейската инициатива за демократична устойчивост (EDRI) САЩ са предоставили 30 милиона долара в подкрепа на документирането и наказателното преследване на военни престъпления и други жестокости от март 2022 г. насам, се казва в информационен бюлетин на Държавния департамент на САЩ.

Сега Конгресът ще предостави допълнителни 28 милиона долара в подкрепа на усилията на местните власти на Украйна и други международни и чуждестранни национални съдилища да подведат под отговорност лица за военни престъпления.

"Нито една държава не е в безопасност в свят, в който една страна може да наруши суверенитета и териториалната цялост на друга“, коментира Харис на конференцията в Мюнхен.

Тя отправи предупреждения към Северна Корея и Иран за изпращането на оръжия и подкрепа на Русия и отправи такива към Китай, заявявайки, че САЩ са "разтревожени, че Пекин е задълбочил отношенията си с Москва от началото на войната“.

"Гледайки напред, всякакви стъпки от страна на Китай за предоставяне на смъртоносна подкрепа на Русия само ще възнаградят агресията, ще продължат убийствата и допълнително ще подкопаят основан на правила ред“, подчерта Харис.