Министрите на външните работи на Армения и Азербайджан, както и държавният секретар на САЩ се събират за среща в Ню Йорк по инициатива на американската страна. Това съобщи говорителят на външнополитическото ведомство в Ереван Вахан Хунанян, предаде РИА Новости.

"По инициатива на американската страна днес в Ню Йорк ще се проведе тристранна среща между (Арарат) Мирзоян, (Антъни) Блинкен и (Джейхун) Байрамов“, написа Хунанян в социалните мрежи.

Напрежението на арменско-азербайджанската граница ескалира миналата седмица с обстрели, за които Баку и Ереван си отправиха взаимни обвинения. Арменците твърдят, че азербайджанските военни са обстрелвали територията на страната с артилерия и безпилотни самолети. Ударени са райони по границата, които са извън пределите на спорната област Нагорни Карабах.

На свой ред от Баку заявиха, че арменските военни са стреляли по позициите на азербайджанските войски на границата. Министерството на външните работи на Азербайджан обвини Армения в намерение да наруши мирния процес. И двете страни съобщиха за жертви сред военнослужещите си.

Двете страни постигнаха споразумение за прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, като то бе нарушено на няколко пъти.