По инициатива на посолството на САЩ в Прищина, представители на правителството и президентството на Косово, както и на опозиционните политически партии и гражданското общество ще обсъждат създаването на Общността на сръбските общини (ОСО), предава излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М“.

"Очакваме с нетърпение да чуем гледните точки на разнообразна група от лидери на гражданското общество, правителствени служители и политически лидери“, се казва в съобщение на посолството в Twitter, публикувано преди началото на дискусията.

Срещата е организирана след призивите на международната общност Косово да започне процеса на създаване на ОСО, което сегашното правителство, водено от премиера Албин Курти, упорито отказва с мотива, че не е в съответствие с конституцията.

Създаването на ОСО бе договорено за първи път през 2013 г. като част от диалога между Косово и Сърбия за нормализиране на отношенията, воден с посредничеството на Европейския съюз. През 2015 г. Конституционният съд на Косово обяви, че създаването на ОСО не е в съответствие с чл. 23 от Основния закон на страната, като заключи, че това може да се промени чрез приемането на закон или подзаконов акт.

Говорителят на посолството на САЩ в Косово Катрин Джъд заяви за Радио "Свободна Европа“, че целта на дискусията е да се подобри взаимното разбирателство по въпроса за ОСО и  да се окаже подкрепа за диалога между Косово и Сърбия.