Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е информирал ръкодителя на Централната комисия по външни работи към ЦК на Китайската комунистическа партия Ван И, че появата на разузнавателния балон в американското въздушното пространство е нарушение на суверенитета на страната. Това се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"Държавният секретар Антъни Блинкен... проведе телефонен разговор с Ван И, ръководителя на Централния комитет по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай, за да обяви решението да отмени пътуването си Пекин поради китайски балон, открит във въздушното пространство на САЩ, от който е извършвано тайно наблюдение на съоръжения на американска земя“, се казва в изявлението.

Според Прайс държавният секретар е определил появата на наблюдателния балон над страната като "безотговорен акт и явно нарушение на суверенитета на САЩ и международното право, което подкопава целта на пътуването“.

Блинкен обясни, че предвид това би било неуместно да посети Пекин в настоящия момент, като същевременно подчерта, че САЩ са "ангажирани с дипломатически дейности и поддържане на отворени линии за комуникация“.

Държавният секретар също изрази готовност да посети Пекин "веднага щом условията позволят".

Централната комисия по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия е основният орган, който формира насоките на външната политика на Пекин и взима ключови решения в тази област. Ръководи се лично от генералния секретар на ККП и ръководителя на Китайската народна република. Ръководителят на канцеларията (службата) на тази комисия има по-висок статут от министъра на външните работи и е международен съветник на китайския лидер.

Администрацията на президента на САЩ реши да отложи пътуването на държавния секретар Антъни Блинкен до Пекин след откриването във въздушното пространство на китайски балон за наблюдение, кръжащ на голяма надморска височина над ядрени съоръжения в Монтана.