САЩ оказват натиск върху Европейския съюз и отделни страни от Общността, така че да бъде въведен таван на цените на руския петрол, съобщава изданието Politico, позовавайки се високопоставен дипломат, запазил анонимност.

"САЩ също оказват натиск върху приемането на тавана на цените на петрола, както на ниво ЕС, така и [нас] на национално ниво“, разкрива източникът.

Според изданието дипломатът представлява страна, която подкрепя определянето на по-висока цена на петрола. Според него са застрашени "жизненоважни интереси" и страните от ЕС не трябва "да наказват себе си повече от виновните".

Миналата седмица Европейската комисия предложи таван от 65-70 долара за барел, на което се противопоставиха Полша и балтийските страни. Гърция, Малта и Кипър, които зависят от транспорта на цистерни, подкрепят по-висок таван или някаква форма на компенсация. Говорейки за горната граница на цената, друг европейски дипломат заяви, че с диапазон от 12-20 долара за барел Русия ще може да покрие разходите за производство.

Миналата седмица страните от ЕС не успяха да се споразумеят за тавана на цените за доставките на руски петрол. Според Politico преговорите ще бъдат подновени на 28 ноември.

Министрите на финансите от Г-7 обявиха по-рано намерението си да въведат таван на цените на руския петрол. За целта те искат да създадат "широка международна коалиция“ и да забранят предоставянето на каквито и да е услуги за морски транспорт на руски петрол, ако той се продава на цена, по-висока от лимита, договорен от такава коалиция. Очаква се решението да влезе в сила на 5 декември.