Резултатите от контранастъплението на украинската армия ще бъдат скромни, САЩ се съмняват в способността на Киев да постигне целите си. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на оценки на американското разузнаване, съдържащи се в изтеклите в мрежата документи на Пентагона.

Изданието цитира данни от документ с гриф "строго секретно", който е съставен в началото на февруари въз основа на информация от агенти и електронно разузнаване. Вероятно при съставянето му са използвани секретни методи на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. В документа се говори за "недостатъци във формирането на силите и подкрепата" на украинската армия, както и за вероятността украинската операция да доведе само до "скромни териториални придобивки“.

Според вестника в документа се отбелязва, че стратегията на Украйна е да върне териториите на изток под свой контрол и опит да се пререже "сухопътния мост“ към Крим. Американските разузнавателни агенции обаче смятат, че засилената руска отбрана, съчетана с "продължаващите недостатъци на Украйна в обучението и доставките на боеприпаси, вероятно ще възпрепятстват напредъка и ще увеличат загубите по време на офанзивата“.

Според изданието неблагоприятна оценка за бъдещите действия на ВСУ за Киев се съдържа не само в секретния документ. Вестникът се позовава на неназовани американски официални лица и пише, че секретната оценка на Националния съвет за разузнаване на САЩ също предвижда скромни резултати от бъдещата офанзива на ВСУ. Събеседниците на изданието твърдят, че тази оценка наскоро е била представена на група лица в Конгреса. Според експертните прогнози Украйна едва ли ще успее да си върне толкова територия, колкото през есента на 2022 г., отбелязва вестникът.

Изданието пише, че няколко седмици след изготвянето на документа американски представители са провели разговори с "украински лидери". Те са се опитали да разберат дали амбициите за настъпление на Киев отговарят на неговите възможности. Един обмен на мнения по този въпрос се е състоял в средата на март по време на телефонен разговор, в който участваха председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, съветникът по националната сигурност на САЩ Джо Байдън, Джейк Съливан и техните украински колеги.

Според един от събеседниците на вестника, американски служители са провели щабно учение с участието на украински военни ръководители. Те са искали да демонстрират развитието на различни сценарии за настъпление и да покажат последствията от "прекомерното разпръскване на силите". В резултат на срещите всички страни са останали с усещането, че Киев започва да осъзнава "ограниченията на своите нападателни възможности“ и се подготвя "по съответстващ начин“.

"Перспективата за наливане на милиарди долари във военна безизходица само с постепенни печалби в една или друга посока може да отслаби решимостта на поддръжниците на Киев в Европа и в Съединените щати, вероятно засилвайки призивите за преговори между Киев и Москва“, пише The Washington Post.