Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм очаква другите страни да откажат да купуват руски ядрени реактори. Това се казва в нейна статия, публикувана във вторник във вестник The Hill.

Гранхолм заявява, че Руската федерация е показала "пренебрежение към ядрената безопасност" по въпроси, свързани с атомната електроцентрала в Запорожие, както и няколко други съоръжения. Според министъра заради войната в Украйна "целият свят е изправен пред повишен риск от ядрена катастрофа“, което изисква "международен отговор“.

Като първа стъпка Гранхолм предложи "прекратяване на източника на финансиране" на руските въоръжени сили, който според нея е "износът на ядрени реактори по света". Министърът смята, че "страните трябва да се обърнат към по-реномирани и отговорни алтернативи на руската търговска ядрена индустрия“.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси през октомври 2022 г., говорейки на конференция в Фондация Карнеги във Вашингтон, отбеляза, че Съединените щати са загубили лидерството си на световните пазари на търговски ядрени реактори и то е преминало към Русия . "Мисля, че това е предизвикателство за Америка. Тя традиционно е лидер. Тя загуби това лидерство", заяви Гроси. След това той разкри, че Гранхолм е изразила желание да "възстанови тази преднина“. Ръководителят на МААЕ подчерта, че "за това трябва да преминем от думи към дела".