САЩ извършват оценка на операциите си с дронове в района на Черно море, претегляйки разходите и ползите от полетите, след като Русия свали един от самолетите в сряда, разкриха няколко официални лица пред CNN.

САЩ не са спрели изцяло полетите, докато завършват анализа - военните изпратиха същия модел дрон, MQ-9 Reaper, на мисия в приблизително същата зона над Черно море малко след сблъсъка, заявиха събеседниците на телевизионния канал. Този самолет трябваше да изследва мястото на сблъсъка и да наблюдава руснаците, които търсят отломките.

Но американските военни "разглеждат внимателно“ маршрутите на безпилотните самолети и преценяват как по-добре да намалят риска от конфликт с руските военни, които редовно летят с бойни самолети в и от Крим.

Пентагонът планира да анализира общите разходи и ползи от изпълнението на тези мисии, сравнявайки потенциалната разузнавателна стойност на конкретен маршрут с риска от ескалация с Русия.

Има опасения сред някои в американската армия, че ограничаването на маршрутите на дронове ще повлияе на събирането на разузнавателна информация, свързана с войната в Украйна, казва висш военен служител. Но САЩ имат потенциални алтернативи за събиране на информация, като разузнавателни сателити.

САЩ обмислят още един полет на дрон над Черно море през следващите дни, разкриват служители, което ще бъде в съответствие с типичния оперативен график.

Сблъсъкът между руските изтребители Су-27 и американския дрон е станал югозападно от Крим, над Черно море в международното въздушно пространство, съобщиха ВВС на САЩ в четвъртък.

Русия обвини САЩ в нарушаване на въздушното пространство, което те твърдят, че са създали за своята "специална военна операция“ в Украйна – обозначение, което САЩ не приемат. Длъжностните лица също твърдят, че Русия не е съобщила за такова ограничение на въздушното пространство.

Нови кадри, публикувани от Пентагона в четвъртък, показват, че руските изтребители бързо се приближават към дрона, заливат го с гориво и изглежда повреждат перката на дрона. САЩ бяха принудени да свалят дрона над Черно море, след като ударът го направи практически неработещ, заявиха официални лица.