В рамките на деня властите на САЩ ще обявят нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност два милиарда долара, като средствата ще отидат основно за финансиране на производството на боеприпаси в американски компании, съобщава телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници.

Списъкът с оборудване и боеприпаси, поискан от Киев, не съвпада с този, представен от телевизионния канал.

CNN уточнява, че не става въпрос за доставка на техника и оборудване от съществуващи складови наличности, а за поръчка за производство на предприятия на американския военно-промишлен комплекс. Телевизионният канал не уточнява условията за доставка, но посочва, че производството ще отнеме няколко месеца.

САЩ възнамеряват по-специално да поръчат за Украйна ракетни системи за залпов огън HIMARS, 155-милиметрови артилерийски снаряди, различни видове дронове, оборудване за борба с дронове, оборудване за разминиране и комуникационни системи. Част от средствата ще бъдат използвани за финансиране на програми за обучение на персонал и ремонт на оборудването.

В четвъртък Белият дом обяви, че САЩ ще обявят нов пакет от военна помощ за Украйна в петък, 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна. Освен това се очаква Вашингтон да наложи нови санкции срещу Русия и бизнеса в други страни, за които САЩ смятат, че помагат на Москва да заобиколи наложените й ограничения.