Администрацията на Съединените щати ще въведе допълнителни санкции през следващите дни срещу участниците във военно-техническото сътрудничество между Русия и Иран. Това съобщи на редовен онлайн брифинг за журналисти координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби, цитират от ТАСС.

"Също така ще продължим да налагаме разходи на субекти, участващи в прехвърлянето на иранско военно оборудване на Русия за използване в Украйна. <...> В следващите дни ще обявим допълнителни ограничения за онези, които участват в нарастващите военни търговски отношения между Русия и Иран“, е заявил той.

Според Кърби Иран доставя на Русия основно безпилотни летателни апарати (БЛА), както и артилерийски снаряди и боеприпаси за танкове. Така говорител на Белия дом е заявил, че Руската федерация е получила повече от 400 БЛА, главно безпилотни летателни апарати тип "Шахед“. В същото време той е заявил, че Москва се консултира с Техеран за закупуването на по-модерни версии на дронове. 

Кърби е добавил, че Иран иска да закупи от Руската федерация ударни хеликоптери, радари, учебно-бойни самолети Як-130 и друго военно оборудване на стойност милиарди долари. Русия, твърди той, "предлага на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, което засяга производството на ракети и електроника“.

"Партньорството между Русия и Иран пряко допринася за дестабилизиращите дейности на Иран в Близкия изток, представлявайки заплаха не само за Украйна, но и за съседите на Иран. Това пълномащабно отбранително партньорство е пагубно както за Украйна, така и за Близкия изток“, е заявил Кърби.

Руската медия припомня, че Москва и Техеран многократно са отхвърляли версиите за руски доставки на ирански дронове за използването им в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобни съобщения "пренавиване" и подчерта, че руската армия използва самолети собствено производство. През ноември 2022 г. иранският външен министър заяви, че републиката е доставяла дронове на Русия, но в малки количества и няколко месеца преди началото на военните действия в Украйна.