Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността, за да потвърди непоколебимата подкрепа на страната за Украйна, включително за укрепване на нейната противовъздушна отбрана и поддържане на нейните нужди от артилерийски боеприпаси, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Пентогона. Пакетът, който възлиза общо на 1,2 милиарда долара, се предоставя в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), се пояснява още в съобщението.

"Този пакет от USAI подчертава постоянния ангажимент на САЩ да отговори на най-неотложните изисквания на Украйна чрез ангажиране на критични краткосрочни способности, като системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, като същевременно изгражда капацитета на въоръжените сили на Украйна да защитават своята територия и да възпират руската агресия в дългосрочен план срок. Това включва предоставяне на допълнителни 155-милиметрови артилерийски снаряди и поддръжка, за да се даде възможност на Украйна да използва по-добре своите налични системи и оборудване“, гласи публикуваният текст.

Уточнява се, че съобщението представлява "началото на процес на сключване на договори за предоставяне на допълнителни приоритетни способности на Украйна“.

Възможностите в този пакет включват:

Допълнителни системи за ПВО и боеприпаси;

Оборудване за интегриране на западни пускови установки, ракети и радари със системите за противовъздушна отбрана на Украйна;

Боеприпаси за противодействие на безпилотни летателни системи;

155-мм артилерийски снаряди;

Услуги за търговски сателитни изображения;

Подкрепа за дейности по обучение, поддръжка и поддържане.

САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, за да осигурят на Украйна способности за посрещане на нейните непосредствени нужди на бойното поле и дългосрочни изисквания за помощ за сигурност.