Белият дом обяви нови санкции срещу Русия, които се планира да бъдат въведени съвместно със страните от Г-7. Те ще засегнат повече от 200 физически и юридически лица, както руски, така и такива от трети страни в Европа, Азия и Близкия изток, "които подкрепят военните действия на Русия“. Освен това САЩ ще повишат митата върху повече от 100 вида добивани в Русия метали и минерали, както и върху произведени в страната химически продукти с общо 2,8 милиарда долара, става ясно от прессъобщение на Белия дом.

В разпространения текст се отбелязва, че страните от Г-7 възнамеряват да подкрепят създаването на "координационен механизъм за прилагане“ на санкциите под ръководството на САЩ. В рамките на формата е постигнато и съгласие блокирането на руски активи да продължи до края на войната.

САЩ възнамеряват да наложат санкции на компании, свързани с руската отбранителна и технологична индустрия, както и срещу онези, които "позволяват на Руската федерация да избягва санкциите“. Ограничения ще бъдат въведени и срещу металургичния и минния сектор на страната.

Министерството на търговията на САЩ ще забрани закупуването на стоки, включително полупроводници, от 90 компании от Русия, Китай и други страни, които според ведомството се опитват да заобиколят санкциите. Освен това САЩ и Г-7 ще наложат нови санкции, които ще ограничат доставките на компоненти, открити в иранските дронове, се казва още в текста.

По-рано през деня, в който се навършва една година от началото на войната, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви и нов пакет военна помощ за Украйна на стойност два милиарда долара.