Администрацията на Байдън обвини Северна Корея, че тайно доставя на Русия артилерийски снаряди за използване при нахлуването в Украйна въпреки предишните отричания, че планира да направи това, пише Bloomberg.

Северна Корея е предоставила на Русия "значителен брой артилерийски снаряди“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери в сряда. По думите му, Пхенян се опитва да прикрие местоназначението на пратките, като изглежда, че отиват в Близкия Изток или Северна Африка.

През септември САЩ заявиха, че Русия иска да купи милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, което Белият дом по това време оформи като доказателство, че Русия страда от сериозен недостиг на доставки.

Твърдението на САЩ, съобщено по-рано от CNN, дойде часове след като Северна Корея изстреля най-малко 23 ракети, включително няколко балистични ракети и една, която падна близо до водите на Южна Корея, в най-големия ежедневен бараж под ръководството на лидера Ким Чен Ун. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и южнокорейският външен министър Пак Джин осъдиха това, което смятаха за "безпрецедентна" военна провокация, се казва в изявление на външното министерство в Сеул.