Администрацията на САЩ е на мнение, че Киев спешно се нуждае от оборудване за осигуряване на работата на енергийната система. В тази връзка Вашингтон обмисля възможността за създаване на склад за резервни части в Полша за последващи доставки в Украйна, съобщава американският вестник The Washington Post.

Според изданието "украинската енергийна система е пред колапс". Западни служители твърдят, че тя "не може да бъде ремонтирана лесно или бързо". В материала се отбелязва, че във Вашингтон "са наясно с нуждите на Украйна и спешно предприемат мерки за намиране и доставка на резервни части".

Позовавайки се на запазил анонимност американски служител, "сред проблемите е, че американските производители не винаги разполагат с необходимото оборудване на склад, а ако го имат, може да отнеме твърде много време, за да го доставят в Украйна“.  Една от идеите е да се създаде склад със резервни части в Полша. Тогава оборудването, ако е необходимо, може спешно да бъде доставено в Украйна.

Изданието отбелязва, че Украйна се нуждае от автотрансформатори и се опитва да ги закупи в други страни, включително Южна Корея.

Авторите на статията добавят, че Американската агенция за международно развитие възнамерява да помогне на Украйна за възстановяване на енергийната система, включително чрез предоставяне на "ремонтно оборудване на стойност 7 милиона долара". Агенцията също така ще осигури доставката на повече от 1,7 хиляди генератора в Украйна.