Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля прехвърлянето на Израел на оръжия на стойност 18 милиарда долара, включително десетки самолети F-15, съобщава Reuters, като се позовава на източници.

Пакетът за еврейската държава включва 50 самолета F-15, плюс услуги за обучение и поддръжка през целия жизнен цикъл на самолета, който обикновено продължава до 20 години, поясняват източниците на агенцията.

Един от събеседниците на агенцията подчертава, че администрацията на Байдън е изразила подкрепа за искането на Израел за F-15. Продажбата на 25 изтребителя F-15 на Израел се разглежда, откакто САЩ са получили официално искане през януари 2023 година, много преди началото на кампанията в Ивицата Газа.  

Друг източник допълва, че ускоряването на доставките на самолети е едно от основните искания на израелския министър на отбраната Йоав Галант, който посети Вашингтон миналата седмица и проведе разговори с официални лица на САЩ, по-специално със съветника по националната сигурност Джейк Съливан и министъра на отбраната Лойд Остин.

Според неназован американски служител самолетите ще бъде доставени най-рано през 2029 година - и то при условие, че утре бъде изпратено официално съобщение до Конгреса и споразумението бъде сключено незабавно.

"Дискусиите между администрацията и Конгреса относно F-15 вече са проведени“, казва втори източник, запознат с въпроса, но добавя, че нито една от четирите агенции, които трябва да одобрят всеки трансфер на оръжия, не е дала такова.

Продажбата идва отделно от помощта от 14 милиарда долара за Израел, която Байдън поиска от Конгреса като част от допълнителен пакет от разходи за национална сигурност, който включва също помощ за Украйна и Тайван.