САЩ обмислят да изпратят допълнителни военни съветници в посолството в Киев, най-новата демонстрация на американския ангажимент към Украйна, тъй като Русия изглежда набира скорост в двугодишния конфликт, пише американската редакция на Politico.

Съветниците няма да играят бойна роля, а по-скоро ще съветват и подкрепят украинското правителство и армия, според говорителя на Пентагона генерал-майор Пат Райдър.

"По време на този конфликт Министерството на отбраната преразгледа и коригира присъствието ни в страната според промените в средата за сигурност. В момента обмисляме да изпратим няколко допълнителни съветници, за да подсилим Службата за сътрудничество в областта на отбраната (ODC) в посолството", е коментирал Райдър в изявление до Politico, в което се отбелязва, че "персоналът подлежи на същите ограничения за пътуване като целия персонал на посолството".

ODC "изпълнява различни консултативни и поддържащи мисии (небойни) и въпреки че е обслужван изключително от служители на Министерството на отбраната", той е вграден в структурата на посолството и докладва на ръководителя на мисията, е добавил Райдър.

Райдър е отказал да обсъди конкретния брой на персонала "от съображения за оперативна сигурност и защита на силите".

Допълнителният персонал ще поддържа логистиката и надзора на оръжията, които САЩ предоставят на Украйна, според четири източника на американската медия, запознати с въпроса.

Новият персонал също ще помага на украинската армия с поддръжката на оръжията, според един от американските военни.

Малък брой американски военни вече присъстват в посолството в Киев на ротационен принцип. "Този персонал помага при наблюдението и сигурността на посолството".

Не се знае точно колко войници ще бъдат изпратени в Украйна, но двама официални лица са заявили, че може да са до 60.