Представители на САЩ обмислят възможността да договорят едностранно споразумение с палестинските бойци на ХАМАС за освобождаване на петима американски заложници, държани в Газа, ако преговорите за прекратяване на огъня с участието на Израел се провалят, съобщават от NBC News.

Не е ясно какво биха могли да предложат Съединените щати на ХАМАС в замяна, според репортажа, който се позовава на двама настоящи и двама бивши американски служители

Съединените щати твърдят, че ХАМАС държи петима американци, които бяха взети за заложници при смъртоносното нахлуване на групировката на територията на Израел на 7 октомври, което предизвика масираните ответни действия на Израел. Длъжностните лица се надяват да намерят телата на други трима американци, които са били убити същия ден, съобщава NBC.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, запитан за доклада, докато напуска Кайро, е отговорил: "Най-добрият начин, най-ефективният начин всички да се приберат у дома, включително и американските заложници, е чрез това предложение, е чрез споразумението за прекратяване на огъня, което е на масата в момента".

Всякакви едностранни преговори ще се водят чрез катарски преговарящи и няма да включват Израел, са казали пред телевизията неидентифицираните длъжностни лица, които според NBC са били информирани за преговорите.

Длъжностните лица са заявили, че ХАМАС ще има стимул да постигне такава сделка с Вашингтон, защото тя ще обтегне още повече американско-израелските отношения и ще увеличи натиска върху израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който е критикуван у дома, че не прави повече за освобождаването на заложниците.