САЩ ще подкрепят Турция "колкото е необходимо“ след опустошителните земетресения. Това увери държавният секретар на страната Антъни Блинкен в рамките на посещението си в югоизточната ни съседка. На свой ред първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу отбеляза, че не е необходимо да се чака бедствие за подобряване на двустранните отношения, предава Reuters.

Блинкен говори след посещението си в неделя в зоната на земетресенията, където спасителната работа затихва две седмици след най-тежкото бедствие в съвременната история на Турция. Земетресенията отнеха живота на повече от 46 000 души в Турция и Северозападна Сирия.

 "САЩ и Турция не са съгласни по всеки въпрос, но това е партньорство, което устоя на предизвикателствата“, заяви Блинкен на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Общата хуманитарна помощ на САЩ в усилията за преодоляване на последиците от бедствието в Турция и Сирия достигна 185 милиона долара, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Отношенията между съюзниците в НАТО са обтегнати от 2019 г., когато Анкара придоби руски системи за противоракетна отбрана С-300.

Чавушоглу каза пред репортери, че е обсъдил с Блинкен планирана сделка на стойност 20 милиарда долара за американски бойни самолети F-16 и заяви, че Турция би искала администрацията на САЩ да изпрати официалното уведомление за F-16 до Конгреса.

Той добави, че Анкара очаква подкрепа от Конгреса, за да прокара сделката.

Чавушоглу припомни, че не е възможно Турция да закупи бойни самолети F-16 с предварителни условия и че вярва, че проблемът може да бъде преодолян, ако администрацията на САЩ запази решителна позиция.