Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин увери, че Вашингтон ще защити съюзниците си от Южна Корея в случай на заплаха, съобщава "Рьонхап“.

Остин, който пристигна в Сеул в понеделник за разговори по сигурността с южнокорейския си колега Лий Чен Суп, подчерта, че ако противник предизвика Сеул или Вашингтон, това е предизвикателство за "алианса като цяло“ на двете страни, потвърждавайки отново, че САЩ са "железни " в ангажимента си към сигурността на азиатския съюзник, предава южнокорейската агенция.

Той имаше предвид Северна Корея, тъй като напрежението между Пхенян и Сеул нарасна след изстрелванията на ракети и военните учения миналата година.

"Този ангажимент включва американските способности за конвенционална, ядрена и противоракетна отбрана, както и предното присъствие на 28 500 американски униформени служители (в Корея)“, заяви Остин.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол заяви по-рано този месец, че Сеул и Вашингтон обсъждат съвместно изпълнение на планове, включително ядрени активи на САЩ, за да отговорят на севернокорейските заплахи.

"Южна Корея и Съединените щати водят преговори за споделяне на информация, съвместно планиране и съвместни планове за изпълнение, които следват, във връзка с експлоатацията на ядрените активи на САЩ, за да се отговори на ядрените оръжия на Северна Корея“, отбеляза Ким Юн Хе, старши президентски секретар по въпросите на пресата, според "Рьонхап“.

Напрежението на Корейския полуостров отново се повиши, като миналата година Северна Корея изстреля десетки ракети в поредица от оръжейни тестове, включително междуконтинентални балистични ракети.