Съединените щати "няма да толерират“ ефективната забрана на Китай за закупуване на чипове с памет Micron Technology и работят в тясно сътрудничество със съюзниците си, за да се справят с тази "икономическа принуда“,заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, цитирана от Reuters.

По думите й, след среща на министрите на търговията в рамките на водените от САЩ преговори за Индо-тихоокеанската икономическа рамка, САЩ "твърдо се противопоставят“ на действията на Китай срещу Micron.

Те са "насочени към една американска компания без никакво фактическо основание и ние го разглеждаме като обикновена и проста икономическа принуда и няма да го толерираме, нито смятаме, че ще бъде успешно“.

Китайският регулатор на киберпространството обяви на 21 май, че Micron, най-големият производител на чипове с памет в САЩ, не е издържал прегледа на мрежовата сигурност и че ще забрани на операторите на ключова инфраструктура да купуват от компанията.

Този ход дойде ден, след като лидерите на индустриалните демокрации от Г-7 се съгласиха с нови инициативи за "противодействие на икономическата принуда“ от страна на Китай - решение, отбелязано от Раймондо.

"Както казахме на G7 и както сме казвали последователно, ние сме тясно ангажирани с партньори, които се занимават с това специфично предизвикателство и всички предизвикателства, свързани с непазарните практики на Китай“.

Раймондо също повдигна въпроса за Micron на среща в четвъртък с министъра на търговията на Китай Ван Вентао.