Администрацията на държавния глава на САЩ Джо Байдън няма планове да последва примера на Великобритания в изпращането на ракети с голям обсег на Украйна – а някои официални лица дори твърдят, че благодарение на планираната доставка от Лондон Вашингтон вече е "извън играта“, отбелязва изданието Politico.

Обединеното кралство има готовност да изпрати на военните на Киев ракети с обсег от 300 км, съобщи по-рано американският вестник The Washington Post. Обхватът на Storm Shadow е същият като този на американската армейска тактическа ракетна система ATACMS, която Вашингтон отказа да прехвърли на Киев. Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли отказа да коментира времето и мащаба на бъдещите ангажименти по време на пресконференция във вторник заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Но възможността британските ракети да се насочат към Украйна кара екипа на президента Джо Байдън да въздъхне тихо с облекчение, според множество американски служители. Те се надяват, че това ще накара критиците, които искат от САЩ да изпратят ATACMS, да замълчат, тъй като Украйна скоро може да получи способност за удари на далечни разстояния от Лондон“, обясняват от редакцията.

На въпрос към американските служители дали администрацията във Вашингтон може да последва примера на Великобритания в изпращането на ракети с голям обсег един от събеседниците отговори, че "нашата политика относно ATACMS не се е променила“. Но САЩ ще продължат да предоставят способности за противовъздушна отбрана като системи Patriot, боеприпаси и бронирани превозни средства.

Отбелязва се, че САЩ нямат достатъчно ATACMS в арсенала си. "От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS, трябва да се уверим, че поддържаме и нашите собствени запаси от боеприпаси“, подчерта генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ, пред Defense One през март.

Друг човек, запознат с дискусиите, твърди, че условието на Великобритания за предоставяне на ракети с голям обсег е ангажимент от страна на Киев да ги използва само срещу цели на руснаците на територията на Украйна.