САЩ не виждат промяна в готовността на руските ядрени сили, те не са направили промени в това отношение. Това заяви интервю за телевизионния канал CNN съветникът на държавния глава на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

"Мога да говоря само за това, което виждаме. А не виждаме никакви промени в готовността на руските ядрени сили“, увери Съливан, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно Руската федерация да използва ядрено оръжие. "Ние също не сме правили никакви промени в готовността на нашите ядрени сили“, уточни съветникът на Байдън.

"Оставаме бдителни. Освен това поддържаме канали [за комуникация] с ръководството на Русия, за да можем да им предадем рисковете, които ескалацията води след себе си, както и колко сериозни могат да бъдат последиците от използването на ядрени оръжия“, допълни Съливан. В същото време той потвърди, че в момента САЩ "не наблюдават движения на руските ядрени сили, които биха показали фундаментални промени в сравнение със ситуацията през изминалата година".

Във вторник руският президент Владимир Путин в послание до Федералното събрание обяви, че Москва спира участието си в Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (New START), но не се оттегля от него. Държавният глава на страната подчерта, че преди да се върне към обсъждането на въпроса за продължаване на работата по договора, Русия трябва да получи разяснения как New START ще вземе предвид арсеналите не само на САЩ, но и на други ядрени сили на НАТО - Великобритания и Франция. Ден по-късно Държавната дума прие закон за спиране на участието на Русия в новия договор START.