Съединените американски щати предоставят на Украйна информация, която може да се използва в развитието на военните операции, но не участват пряко в оперативното планиране, предава Укринформ, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ.

"Ние редовно общуваме с нашите украински колеги на различни нива и правим това от дълго време, от 2014 г. Предоставяме на Украйна информация, за да могат да вземат решения и да провеждат операции. Но пак казвам, това са украински операции. Те вземат решения и изпълняват плановете си“, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че засега не вижда признаци за готовност на Руската федерация да използва ядрено оръжие или така наречената "мръсна бомба“ на територията на Украйна и не смята за основателни твърденията на Москва, че самата Украйна подготвя взривяването на такава.

В същото време президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път предупреди Русия да не използва ядрени оръжия във войната срещу Украйна.