Съединените щати оказват натиск върху австрийската Raiffeisen Bank International, най-голямата западна банка в Русия, да се откаже от плановете си да купи индустриален дял на руски олигарх на стойност 1,5 милиарда евро. Това разкриха няколко души, които са пряко запознати с преговорите пред Reuters.

Намесата на Вашингтон може да провали една от най-големите западни сделки в Русия от началото на войната в Украйна и да увеличи натиска върху австрийската група, която обработва милиарди евро трансгранични плащания за руснаци.

Raiffeisen купува дял във виенската компания Strabag от компания, която беше призната за контролирана от олигарха Олег Дерипаска.

Банката описа сделката, която минава през Русия, като средство за отключване на няколко милиарда евро, блокирани в Русия и потенциално отслабване на връзките със страната. Новината повиши акциите на банката, която беше тежко засегната от връзките си с Русия, през декември.

Високопоставени служители на Министерството на финансите на САЩ са подчертали опасенията си относно транзакциите на банката и австрийските власти през последните седмици, казват източниците. Те посочиха, че Дерипаска е под санкции.

Представители на правителството на САЩ, които смятат, че Дерипаска ще спечели от продажбата, са притиснали банката да предостави подробна информация за лицата и компаниите, участващи в сделката.

Ако Reiffeisen продължи със сделката и се докаже, че е обект на санкции от САЩ, Вашингтон може да наложи наказателни ограничения на банката.

Говорител на банката каза, че "внимателно е прегледала съответствието на сделката на Strabag с всички приложими санкции преди подписването" и през последните седмици "информира всички съответни органи, включително Министерството на финансите на САЩ и OFAC (Служба за контрол на чуждестранните активи)".