Американският сенатор Гари Питърс, ръководител на делегацията на Конгреса на САЩ, която е на посещение в арменско-азербайджанската граница, заяви, че трябва да бъдат разположени международни наблюдатели, които да наблюдават ситуацията в Нагорни Карабах, добавяйки, че хората там са "много уплашени", предаде Reuters.

"Със сигурност съм много загрижен за това, което се случва в момента в Нагорни Карабах, мисля, че трябва да имаме някаква представа“ за случващото се в региона, заяви сенаторът демократ пред репортери.

По-рано Русия, която поддържа мироопазващи сили в региона, обяви, че арменските сепаратисти в Нагорни Карабах са започнали да оставят оръжията си и че е пристигнала пратка с хуманитарна помощ за около 120 000 арменци, живеещи в анклава.

"Въоръжените формирования на Карабах започнаха да предават оръжие и военна техника под контрола на руските миротворци“, съобщи Русия, която има около 2000 миротворци в Карабах.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че досега шест бронирани машини, повече от 800 оръдия и около 5000 единици боеприпаси са предадени от бойците.

Русия съобщи, че е доставила повече от 50 тона храна и друга помощ.