Съединените щати призоваха Китай да спре да "тормози" филипинските кораби в Южнокитайско море. В изявление на Държавния департамент се подчертава, че САЩ ще застанат до Филипините в момент на разгорещено геополитическо напрежение, съобщава Reuters.

"Призоваваме Пекин да се откаже от провокативното си поведение“, се посочва в изявлението. Филипинските власти обвиниха бреговата охрана на Китай в извършване на "опасни маневри“ и "агресивни тактики“ в Южнокитайско море. След инцидент по време на патрул на филипинската брегова охрана близо до държания от Филипините Втори Томас Шол, огнище на предишни сблъсъци, разположено на 105 морски мили (195 км) от брега. Говорителка на филипинския министър на външните работи Тересита Даза призова Китай да се въздържа от действия, които биха могли да доведат до "нежелани инциденти."

Втората плитчина е, че Томас е дом на малък военен контингент на борда на ръждясал американски кораб от времето на Втората световна война, който умишлено е спрян през 1999 г., за да подсили териториалните претенции на Филипините. През февруари Филипините заявиха, че китайски кораб е насочил "военен лазер" към един от техните кораби за снабдяване.

Бреговата охрана на Филипините съобщи, че е идентифицирала повече от 100 предполагаеми китайски кораба по време на мисията от 18 до 24 април. Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, а Филипините многократно призоваха Пекин да спре "агресивните дейности" в района.