Министерството на финансите на САЩ разреши транзакции, свързани с доставки на руски петрол за България, Хърватия и няколко страни от ЕС без излаз на море, освобождавайки свързаните транзакции от ограничителните мерки, обявени от Вашингтон във вторник, предава ТАСС.

"Всички транзакции, забранени с решение [на Министерството на финансите на САЩ] от 21 ноември 2022 г. <...> свързани с вноса на суров петрол в България, Хърватия и страните от ЕС без излаз на море, както е посочено в решението на Съвета на ЕС <...> от юни 3, 2022 г., са разрешени“, се казва в лиценза, разпространен от Министерството на финансите на САЩ. Както обясниха от ведомството, този лиценз не позволява транзакции, забранени от антируските ограничения, наложени по-рано от Съединените щати, включително транзакции с лица под блокиращи санкции на САЩ.

Решението на Съвета на ЕС, цитирано от Министерството на финансите на САЩ, се отнася до шестия пакет от санкции срещу Руската федерация, който включва отложено ембарго върху морските доставки на петрол и петролни продукти от Русия. Забраната за морски доставки на петрол се отлага с шест месеца, до началото на декември, за нефтопродукти - с осем месеца, до февруари 2023 г. В същото време Брюксел направи няколко изключения. Така България ще може да получава нефт и нефтопродукти на Руската федерация по море до края на 2024 г., Хърватия - до края на 2023 г., за да купува газьол. Временни изключения от петролното ембарго са предвидени и за вноса на петрол по нефтопроводи за онези държави от ЕС, които поради географското си положение страдат от специална зависимост от руските доставки и нямат жизнеспособни алтернативи.

В съответствие с политиката за тавана на цените на петрола от Руската федерация, от 5 декември американските физически и юридически лица ще имат право да предоставят услуги, свързани със сделки с руски петрол, само ако той се закупува на цени не по-високи от лимита, определен от Вашингтон, другите страни от Г-7, ЕС и Австралия възнамеряват да установят такъв по-късно. Такива услуги включват търговски, посреднически, финансови, митнически посреднически услуги, транспорт, застраховки и обезщетения, както и регистрация на кораби.

На 13 октомври вицепремиерът на Русия Александър Новак обяви, че Москва няма да доставя петрол на страни, които изкуствено се опитват да ограничат цената на тази суровина чрез използването на механизъм за ограничаване на цените. Вицепремиерът посочи, че "цената трябва да се формира по пазарен метод, на базата на баланса на търсенето и предлагането". От своя страна руският президент Владимир Путин подчерта на 12 октомври, че Москва няма да плаща за благосъстоянието на някой друг за своя сметка и да доставя енергийни ресурси на страни, които ограничават цената.