Администрацията на американския президент Джо Байдън в понеделник наложи санкции на "седем водещи членове на свързана с руското разузнаване зловредна група за влияние“ за ролята им "в опитите за дестабилизиране на правителството на Молдова“, пише CNN.

Според Министерството на финансите на САЩ онези, които са били санкционирани в понеделник, са участвали в заговор, включващ антиправителствени протести в Молдова по-рано тази година в опит "да се подклажда въстание срещу правителството на Молдова“.

"През февруари 2023 г. групата организира протестно обучение, вероятно в подкрепа на фокусиран върху Молдова заговор за дестабилизиране“, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите. "По време на протестите членовете на гореспоменатата злонамерена група за влияние контролираха движението на част от персонала до места в Молдова, включително Кишинев“.

Хората, засегнати от санкциите в понеделник, са Константин Прокопиевич Сапожников, Юрий Юриевич Маколов, Глеб Максимович Хлопонин, Светлана Андреевна Бойко, Алексей Вячеславович Лосев, Василий Викторович Громовиков и Анна Травникова.

Освен това Министерството на финансите твърди, че участниците, санкционирани в понеделник, "са част от голяма глобална информационна операция, свързана с Руската федерация, която е насочена към Украйна, страни, граничещи с Украйна, включително Молдова, балкански страни, Европейския съюз, Обединеното кралство и Съединените щати. държави."

"Тези актьори провокираха, обучаваха и ръководеха групи в демократични страни, които провеждат антиправителствени протести, митинги, шествия и демонстрации. Тези агенти на злонамерено влияние анализират страни, уязвими за експлоатация, и подклаждат страхове, които подкопават вярата в демократичните принципи в набелязаните държави“, се казва в съобщението.