САЩ обявиха санкции срещу компании от Иран, Китай, Турция и Обединените арабски емирства за предполагаема подкрепа на програмата на Техеран за безпилотни летателни апарати за "еднопосочна атака“ или т.нар. дронове-камикадзе, съобщава американският телевизионен канал CNN. Отбелязва се, че санкционираните компании са предоставяли компоненти за сглобяването на БпЛА.

Към юли се смята, че Иран е предоставил на Русия повече от 400 дрона Shahed 131, 136 и Mohajer за използване във войната в Украйна.

"Произведените в Иран безпилотни летателни апарати продължават да бъдат ключов инструмент за Русия в нейните атаки в Украйна, включително тези, които тероризират украинските граждани и атакуват нейната критична инфраструктура“, се казва в изявление на заместник-министъра на финансите за тероризма Браян Нелсън.

Санкциите са срещу иранската фирма Pishgam Electronic Safeh Company и нейния главен изпълнителен директор Хамид Реза Джангхорбани за закупуване на сервомотори на стойност "стотици хиляди долари“, които могат да се използват за направата на ирански атакуващи дронове.

"Един от сервомоторите, закупени от мрежата, посочена днес, беше открит в останките на управляван от Русия Shahed-136, който наскоро бе свален в Украйна“, пояснява говорителят на Държавния департамент Матю Милър в изявление.

Санкциите са насочени и към базираната в Хонконг компания Hongkong Himark Electron Model Limited и "базирания в КНР служител на Hongkong Himark“ Фан Ян за продажбата на сервомотори на стойност повече от 1 милион долара на Иран. Под ограничения попадат и две турски компании, които "улесниха финансови транзакции на обща стойност стотици хиляди долари“ за закупуване на сервомотори от Hongkong Himark и базирана в ОАЕ фирма, която е съдействала за доставката на сервомоторите.

Русия използва предимно дронове, за да атакува критична украинска инфраструктура и да "разтегне“ противовъздушната отбрана на Украйна, според високопоставен служител на Агенцията за отбранително разузнаване. САЩ получиха и анализираха няколко дрона, свалени в Украйна, и официални лица твърдят, че има "неоспорими доказателства“, че те са ирански, въпреки многократните отричания от Техеран, че предоставя оборудването на Русия за използване в Украйна.