Още една компания от Китай, предоставяща сателитни снимки на Украйна на руската ЧВК Вагнер, попадна в списъка на САЩ със санкции. Това съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от EA Daily.

"Санкциите, наложени днес, също така включват няколко компании и предприятия в руския отбранителен сектор, които подкрепят действия срещу Украйна", заяви Блинкен в изявление, публикувано във връзка с налагането на санкции срещу Русия.

Сред тях се споменават две китайски компании - China Aerospace technology Company, известна още като China Head Technology и Head Aerospace Group, и King-Pai Technology HK Co, базирана в Хонконг.

Според Държавния департамент China Aerospace Technology Company предоставя сателитни изображения на региони на Украйна на фирми, свързани с руската ЧВК Вагнер. В обяснението на Министерството на финансите на САЩ се отбелязва, че компанията е базирана в Пекин, но се предполага, че е свързана с руския политик и бизнесмен Евгени Пригожин. Твърди се, че китайската компания King-Pai Technology HK Co доставя оборудване на руски отбранителни компании.

По-рано Вашингтон наложи санкции срещу китайската Spacety Co. Според версията на Министерството на търговията на САЩ, компанията е предоставила "съществена подкрепа на руските въоръжени сили и/или компании от руския военно-промишлен комплекс, а също така е извършвала дейности, които противоречат на интересите на САЩ в областта на националната сигурност и международна политика“.