В петък американските власти наложиха санкции на шестима ирански граждани, които според Вашингтон са свързани с доставката на дронове за Русия, пише The Hill.

"Днес Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC, отговаряща за прилагането в областта на ограничителните мерки) наложи ограничения на шестима представители на ръководството и членове на борда на директорите на Qods Aviation Industries, която е под санкциите на САЩ, която е ключов производител на ирански отбранителни продукти, отговорна за разработването и производството на дронове“, се казва в прессъобщение на Министерството на финансите на САЩ. Според Вашингтон Техеран е "прехвърлил тези дронове на Русия" за използването им в хода на войната в Украйна.

Освен това американските власти наложиха ограничителни мерки срещу директора на Организацията за аерокосмическа индустрия на Иран, "отговорен за надзора на програмата за балистични ракети на Иран“. Попадането в списъка със санкции означава замразяване на активи в Съединените щати и забрана на американски граждани или компании да правят бизнес с фигурантите в него.

"Съединените щати силно ще подкрепят народа на Украйна и ще предприемат бързи действия срещу лица и организации, подкрепящи програмите на Иран за безпилотни самолети и балистични ракети“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление.

"Военната подкрепа на Иран за Русия не само подхранва конфликта в Украйна, но и води до нарушаване на Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН (относно иранската ядрена програма), тъй като [Техеран] предоставя военни дронове, без да получи предварително одобрение от Съвета за сигурност на ООН, Иран вече се превърна в главния военен попечител на Русия", каза на свой ред държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, чието писмено изявление беше разпространено от пресслужбата на Държавния департамент.