Посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман обяви влизането в сила на пакет от санкции срещу повече от 50 лица и унгарски организации, съобщава Hetek.hu.

Сред тях са Международната инвестиционна банка, която си сътрудничи с Русия, и двамата й настоящи ръководители: унгарецът Имре Ласлочки и руснакът Георгий Потапов. Според посланика "руското разузнаване може да използва Банката за извършване на операции в Европа“.

Дипломатическият представител заяви, че във Вашингтон са разтревожени , че унгарското правителство продължава да поддържа близки отношения с Русия. Той добави, че според него Будапеща подкрепя руската военна машина по различни икономически начини.

Отношенията между унгарското и американското правителство са особено обтегнати напоследък, особено след избухването на войната в Украйна. Дейвид Пресман редовно критикува остро политиката на правителството на Орбан, а унгарският премиер обяви, че смята администрацията на Байдън за противник.

Припомняме, че един от изтеклите секретни американски разузнавателни документи, датиран от 2 март 2023 г. съобщава, че "Според посолството на САЩ в Будапеща Орбан на 22 февруари е посочил Съединените щати като един от трите опоненти на неговата партия по време на политическа стратегическа среща“. Става въпрос за закрито заседание, на което премиерът се обърна към партиите ФИДЕС и КДНП като част от управляващата коалиция.

Като коментар съставителят на бележката отбелязва, че "включването на САЩ в списъка на противниците е знак за ескалация на нивото на антиамериканската реторика в изявленията на Орбан“.

Британският The Guardian се позовава на анонимен източник в Будапеща, който отбелязва неточността на формулировката: Според него Орбан е заявил, че заплахата не е САЩ като държава, а конкретно администрацията на Байдън.

Както пише The Wall Street Journal, те не са успели да разберат нищо от ЦРУ , нито от Виктор Орбан, а служителите на американското посолство в Унгария "не могат да дадат коментар“.

Единственото предположение на автора е, че тъй като "посолството е посочено като източник на информация“, това "увеличава вероятността правителството на САЩ да са шпионирали срещата на управляващата партия“.

Всъщност наблюдението на срещата и осведомеността на американските дипломати за съдържанието на речта на Орбан стана очевиден факт точно по време на събитието: представители на посолството се намесиха в хода на закрита среща, където не се очакваше тяхното присъствие.

Това беше съобщено от ресурса Daily News Hungary на 24 февруари . Същия ден на сайта на посолството на САЩ в Будапеща се появи видео съобщение от посланик Дейвид Пресман, в което той цитира забележката на Виктор Орбан и поставя под въпрос дали унгарските власти принадлежат към "лагера на мира“ по въпроса за украинския конфликт.

Унгарската медия отбелязва, че в отношенията между службите на Орбан и Байдън, има очевидно напрежение. По-конкретно, унгарският лидер е опозиция на антируските санкции, от които, според него, страда само едната страна - Европа.

В отговор Дейвид Пресман редовно критикува унгарското правителство, че е "твърде проруско". Освен това на 13 февруари американските власти прекратиха споразумението за избягване на двойното данъчно облагане с Будапеща.

Вчера унгарският ресурс 444.hu съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че правителството на САЩ вече от няколко седмици разработва нови ограничителни мерки срещу администрацията на Виктор Орбан; Не бяха изключени и санкции срещу конкретни лица.