Министерството на търговията на САЩ наложи нови търговски ограничения срещу седем ирански предприятия за производство на дронове, за които се твърди, че Русия използва за атаки срещу Украйна, предава Reuters.

Фирмите и организациите бяха добавени към списъка за експортен контрол за такива, които извършват дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ.

Допълненията към "списъка на юридическите лица“ на Министерството на търговията бяха публикувани предварително в електронната база на Федералния регистър на САЩ, но ще бъдат официално обявени в сряда.

Списъкът включва по-специално няколко предприятия от авиационната индустрия, както и Военновъздушните сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР). "Тези седем организации  бяха определени от правителството на САЩ като действащи срещу интересите на националната сигурност или външната политика на страната, подпомагайки руските въоръжени сили и техния военно-промишлен комплекс“, се казва в текста на документа.

Според американската страна лицата от списъка са "допринесли за руските въоръжени сили и военно-промишления комплекс чрез производството на ирански дронове, които се прехвърлят в Русия за използване в Украйна“.

Попадането в черния списък означава въвеждане на мерки за контрол на износа срещу тези организации. В този случай ще има политика на отказ от издаване на лицензи за износ за всички стоки, подлежащи на експортен контрол, с изключение на храни и лекарства, се пояснява още в документа.

Мисията на Иран към ООН в Ню Йорк заяви: "Санкциите нямат ефект върху производствения капацитет на Иран за дронове, тъй като всичките му дронове се произвеждат вътрешно. Това е силна индикация, че дроновете, свалени в Украйна и използващи части, произведени от западни страни, не принадлежат на Иран."