Министерството на търговията на САЩ наложи експортни ограничения на 28 организации от Русия, Китай, Армения, Испания, Малта, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Сингапур, Сирия, Турция и Узбекистан. Това се посочва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Федералния регистър – колекцията от официални документи на правителството на САЩ, както и на сайта на търговското ведомство.

Както следва от съобщението, Бюрото за промишленост и сигурност, част от Министерството на търговията на САЩ, "включва 10 структури от Русия, 1 от Армения, 1 от Испания, 12 от Китай, 1 от Малта, 2 от ОАЕ , 1 от Сингапур, 1 от Сирия, 1 от Турция и 2 от Узбекистан“ в техния черен списък. Сред тях по-специално е базираната в Екатеринбург компания "Промелектроника", един от най-големите доставчици на електронни компоненти в Русия.

В отделно съобщение от Министерството на финансите на САЩ се съобщава за нови санкции срещу физически и юридически лица от Русия и свързани с нея държави. В черния списък попада руският вицепремиер Марат Хуснулин. Освен граждани а Русия, под ограничения попадат и такива на Унгария, Кипър, Израел, Германия, Австрия, Лихтенщайн и Узбекистан.