Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу повече от 20 лица и организации за участието им в незаконно финансиране и логистична подкрепа за Иран, става ясно от изявление на ведомството.

Американската страна твърди, че санкционираните лица са допринесли за финансирането на иранските въоръжени сили и техния генерален щаб, както и Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР), чрез "мрежи от подставени компании и брокери, базирани в чужбина“.

Схемите, в които са били замесени санкционираните лица и фирми, са били с използване на посредници, както и с фалшифициране на сертификати за страната на произход на стоките - предимно суровини, включително петрол.

Последните ограничения на САЩ включват, наред с други неща, физически и юридически лица от Хонконг и Обединените арабски емирства. Някои от тях са опитвали да продадат ирански петролен кондензат под прикритието на малайзийски петрол.

"Иран получава еквивалента на милиарди долари от продажби на стоки, за да финансира своите осакатяващи дейности в регона и за подкрепа за множество регионални прокси групироки, особено ХАМАС и "Хизбула“, отбелязват от Министерството на финансите на САЩ.

През октомври САЩ наложиха санкции на физически лица и компании, базирани в Иран, Хонконг, Китай и Венецуела за подпомагане на програмите на Техеран за балистични ракети и дронове.

По-рано десетки конгресмени както от Републиканската, така и от Демократическата партия обявиха искането си администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да наложи санкции срещу Иран заради ролята му в подкрепата за ХАМАС.