САЩ наложиха санкции срещу ръководителя на частната военна компания "Вагнер" в Мали Иван Маслов, съобщи ВВС.

"Руската група наемници може тайно да се опитва да получи военно оборудване за войната в Украйна чрез операциите си в Мали и други африкански страни, твърдят САЩ", пише британската медия.

Министерството на финансите е заявило, че служителите на "Вагнер" може да се опитват да набавят мини, дронове и радарно оборудване. Известно е, че "Вагнер" работи в някои африкански страни, включително Мали.

Групата е предоставяла помощ на военното правителство на Мали в борбата срещу ислямистките бунтовници. Маслов се смята за ключова фигура във организацията, работеща с малийски служители за изграждане на присъствието на "Вагнер".

Обвиненията на САЩ показват, че "Вагнер" може да се опитва да използва изобилието от оръжия в Мали. Страната има приток на оръжия след падането на Муамар Кадафи в Либия през 2011 г., когато наемници, воюващи за бившия лидер, са се върнали у дома.

Медията припомня, че основателят на групировката Евгений Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че не е предоставило на персонала му оръжие и боеприпаси за операции в Украйна.

"Вагнер ръководи руската офанзива в украинския град Бахмут, въпреки че започна да се оттегля, за да предаде контрола на руската армия. По-рано тази година САЩ определиха ЧВК "Вагнер" като транснационална престъпна организация. Пригожин и други членове на "Вагнер" вече са обект на санкции.

"Присъствието на групата "Вагнер" на африканския континент е дестабилизираща сила за всяка страна, която позволява разполагането на ресурсите на групата на тяхна суверенна територия“, се посочва в изявлението на Министерството на финансите на САЩ.

""Вагнер" са извършили нарушения на правата на човека и са присвоили природни ресурси", се допълва.

Министерството на финансите също така предполага, че "Вагнер" може да "се стремят да транзитират материални придобивки за Украйна през Мали“ и са "готови да използват фалшиви документи за тези транзакции“.

В изявлението също така се повдигат обвиния на "Вагнер", че са снабдили Силите за бърза подкрепа на Судан с ракети за конфликта им със суданската армия.

Русия се стреми да разшири влиянието си в Африка, докато търси нови съюзници във войната с Украйна.

Нейното участие в Западна Африка е преди войната, но доказателствата сочат, че операциите на "Вагнер" там не са били по-успешни от тези на други сили, като силите на Франция.

Франция изтегли войските си от Мали през февруари миналата година след несъгласия с военното правителство, което завзе властта през 2020 г.