Американските власти налагат визови ограничения на 25 души заради "подкопаване на демокрацията" в Беларус. Това се казва в разпространено изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В текста се отбелязва, че властите в Минск "продължават да потискат беларуския народ и неговите демократични стремежи". Според документа "в отговор на тези нарушения на човешките права Държавният департамент обявява мерки за налагане на визови ограничения на 25 души“, за които се твърди, че са "замесени в потискането на демокрацията“ в страната. Списъкът на посочените лица не е приложен. Блинкен отбеляза, че в него са включени депутати "за тяхната роля в приемането на закон, позволяващ смъртното наказание за лица, осъдени за опити за терористични актове". Според Блинкен този закон "се използва за репресии и сплашване на демократичната опозиция и гражданското общество“.

В изявлението се пояснява още, че Държавният департамент на САЩ след президентските избори през 2020 г. в Беларус наложи общо визови ограничения на 322 души за "потискане на демокрацията“. Американските власти възнамеряват да "продължат да използват всички необходими инструменти срещу онези в Беларус, които пречат на демократичните стремежи на гражданите“.