Властите на САЩ възнамеряват да изчакат, докато китайският балон лети в небето над Атлантическия океан и да се опитат да го свалят, съобщава телевизионният канал ABC News, позовавайки се на правителствен служител, запознат със ситуацията.

"В момента се предлага изчакване, докато [балонът] навлезе над Атлантическия океан, след което да се предприеме опит да се свали и да премахнат останките му“, отбелязва каналът. "Вероятно ще се наложи локализирано затваряне на въздушното пространство за защита на населението."

В четвъртък говорителят на Пентагона Патрик Райдър обяви, че американските власти са забелязали "разузнавателен балон" над континенталната част на страната. По думите му балонът е летял на височина, много по-висока от стандартните параметри за търговски въздушен транспорт и не представлява заплаха за хората на земята. Американското министерство на отбраната не го свали, считайки го за опасен поради внушителните размери. Твърди се, че в САЩ са предприели бързи действия "за предотвратяване на събирането на важна информация".

Външното министерство в Пекин на свой ред информира, че става въпрос за "граждански балон, използван за метеорологични изследвания". Балонът е "изгубил контрол и се е отклонил от курса" поради силни ветрове, според изявление външнополитическото ведомство.

Във връзка със случая държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай, което трябваше да се състои на 5 и 6 февруари.