Американски специалисти са в състояние да окажат съдействие на балтийските държави да ускорят процеса на десинхронизация на енергийните си системи с тези на Русия. Това заявиха в рамките на изслушване в комисията по външни работи на Сената на Конгреса на САЩ двама американски дипломати, предава ТАСС.

"Общото предизвикателство, пред което са изправени балтийските страни, е, че техните енергийни системи все още са свързани с тези на Русия и Беларус“, обясни Джордж Кент, служител по външната политика на САЩ, номиниран от американския президент Джо Байдън за посланик на САЩ в Естония. Според Кент американските експерти могат да предложат методи на тези страни за "ускоряване на преминаването към европейската енергийна система“. "Мисля, че комбинацията от нашия опит и нашите технологии може да помогне на Естония да бъде независима“, увери дипломатът.

Говорейки за естонските власти, Кент добави: "Те отказват петрол и газ от Русия преди крайния срок на ЕС, защото това е въпрос на принцип за тях. Те са готови да плащат по-висока цена за енергията“. Според оценките на Кент изпълнението на плановете на балтийските страни за изключване от енергийните системи на Руската федерация и Беларус "ще отнеме няколко години“.

Американският дипломат Кристофър Робинсън, номиниран от Байдън като кандидат за поста американски посланик в Латвия, отбеляза на тези изслушвания, че САЩ "работят много тясно с трите [балтийски] страни“, за да гарантират, че те са готови за изключване от енергийните си системи от тези на Руската федерация и Беларус . По думите му с участието на американската страна се изпълняват няколко проекта в тази област.

През 2019 г. Европейската комисия и лидерите на Полша и балтийските държави подписаха в Брюксел пътна карта за десинхронизиране на балтийските енергийни системи с тези на Русия и синхронизирането им с ЕС чрез Полша до 2025 г.