Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, твърди, че процесът в САЩ по одобрението на продажбата на изтребители F-16 на Анкара върви добре и може да бъде завършен до няколко месеца, предава Reuters, като се позовава на телевизионния канал CNN Turk.

Турция отправи искане към САЩ през октомври 2021 г. за закупуване на 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и близо 80 комплекта за модернизация за своите бойни самолети, за да модернизира военновъздушните си сили, след като покупката на F-35 се провали.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън полага искрени усилия по въпроса, заяви Калън пред медията.

"Не е много лесно да се даде ясна прогноза, но изглежда, че има голяма вероятност процесът да бъде завършен през следващите месец или два“, каза Калън в отговор на въпрос дали САЩ ще продадат F-16 на Турция.

"Когато това се случи, проблемът с F-16, както с модернизацията, така и с покупката на нови F-16, ще бъдат разрешени“.

През септември Ердоган каза, че е получил "положителна“ обратна връзка от двама американски сенатори, с които се е срещнал в Ню Йорк, за потенциалната им подкрепа за продажбата.

Настроенията към Турция в Конгреса на САЩ се влошиха през последните няколко години, след като Анкара придоби руски отбранителни ракетни системи, което доведе до санкции на САЩ и отстраняване на Турция от програмата за изтребители F-35.