Вашингтон може да наложи санкции въз основа на закона "Магнитски“ срещу лица, които извършват незаконна сеч в Амазонката екваториална гора на Бразилия, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от правителството на САЩ.

Това показва, че САЩ са преминали към по-решителна борба с изменението на климата, добавяйки директни санкции към пакета от мерки, състоящ се от финансови стимули, дипломатически усилия и бавно изпълнявани многостранни споразумения, отбелязва агенцията. Припомня се, че мащабът на обезлесяването при настоящия държавен глава Жаир Болсонаро счупи 15-годишен рекорд, а победителят в президентската надпревара през октомври Луис Инасио Лула да Силва на срещата на върха на ООН за климата в египетския Шарм ел Шейх вече обеща да сложи край на обезлесяването. Встъпването му в длъжност ще се състои на 1 януари 2023 г.

Въпреки че Законът "Магнитски" предвижда санкции срещу замесените в нарушения на правата на човека, според Вашингтон прилагането му за екологични престъпления е "необичаен, но не и безпрецедентен подход, отбелязва Reuters.  

Вашингтон вече е започнал да разглежда конкретни кандидати, които може да бъдат подложени на ограничения: от визови забрани до включване в пълноценен "списък Магнитски“. Новите мерки се разработват съвместно от Министерството на финансите на САЩ, Бюрото по океански и международни екологични и научни въпроси и Бюрото по икономика и бизнес към Държавния департамент.

Дъждовните гори на Амазонка са най-голямата тропическа гора в света, заемаща значителна част от територията на няколко страни от Южна Америка. Площта на биома е 5,5 милиона квадратни километра, от които почти 4,2 се намират в Бразилия. Има 2,5 хиляди вида дървета, което е около една трета от цялата тропическа гора в света, и 30 хиляди вида растения (от 100 хиляди вида на целия континент). Броят на видовете птици и бозайници в района е около 2 000.