В понеделник Съединените щати можеха да обявят санкции срещу поделение на израелската армия за първи път, като израелските лидери остро критикуваха очакваното решение, пише Associated Press.

Вероятното решение ще бъде първият път, когато Съединените щати налагат санкции на израелска армейска част.

Изданието отбелязва, че това допълнително ще обтегне отношенията между двата съюзника, които стават все по-напрегнати от началото на войната на Израел с ХАМАС.

Докато американски официални лица отказаха да назоват името на частта, която се очаква да бъде санкционирана, израелските лидери и местните медии я идентифицираха като "Нецах Йехуда“, пехотен батальон, основан преди около четвърт век, за да набира членове на ултраортодоксални общности в армията.

Израелските лидери осъдиха очакваното решение и обещаха да му се противопоставят.

"Ако някой мисли, че може да наложи санкции на отряд на СОИ, ще се боря с всичките си сили“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

Отрядът Нецах Йехуда беше базиран в Западния бряг и някои от членовете му бяха свързани с нарушения срещу палестинци.

Частта беше подложена на тежка критика от страна на САЩ през 2022 г., след като възрастен палестински американец беше намерен мъртъв малко след като беше задържан на контролно-пропускателен пункт на Западния бряг. Смъртта му се свързва с действията на израелските военни.

След протеста на правителството на САЩ израелската армия заяви, че инцидентът е "сериозно и жалко събитие, което е резултат от провал на морала и лошо вземане на решения от страна на войниците". Един служител е порицан, а други двама са преназначени на неръководни длъжности заради инцидента, се казва в изявлението.

СОИ обаче се отказа от наказателно производство срещу военните.

На фона на конфликта със Съединените щати Израел премести Нецах Йехуда от Западния бряг в края на 2022 г. и го премести в Северен Израел. Батальонът беше преместен на южната граница с Газа след атаката на ХАМАС на 7 октомври, с която започна войната.

В неделя армията поясни, че войниците на Нецах Йехуда "в момента участват във военни операции в Ивицата Газа".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант отбеляза, че планира да разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, надявайки се да блокира очакваното решение.

Той каза, че наказването на частта може да хвърли сянка върху цялата израелска армия. "Това не е начин да се отнасяме към партньори и приятели“, добави той.