През следващите 12 месеца САЩ вероятно ще се изправят пред рецесия и нарастваща безработица, пише американското издание The Wall Street Journal.

Според икономисти, интервюирани от изданието, вероятността от изпадането на страната в рецесия през посочения период е 63%. Припомня се, че от юли 2020 г. насам цифрата никога не е надвишавала 50%.

Вестникът отбелязва, че прогнозите за 2023 г. стават "все по-мрачни". Ако през юли американските икономисти са прогнозирали, че БВП на САЩ ще нарасне с 0,8% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г. и 1% през второто тримесечие, сега те смятат, че БВП на САЩ ще намалее първо с 0,2%, а след това с 0,1 %. Отрицателното въздействие на икономическия спад ще се отрази и на пазара на труда: очаква се броят на работните места в неселскостопанския сектор да намалее средно с 34 хиляди на месец през второто тримесечие на следващата година и с 38 хиляди на месец през третото тримесечие.

Икономическите прогнози се основават на анализ на действията на Федералната резервна система на САЩ (FRS), която действа като централна банка, обяснява The Wall Street Journal. Експертите се съмняват, че тя ще може да продължи да повишава лихвения процент, за да се бори с инфлацията, без да провокира безработица и икономическа рецесия.

По-рано през октомври Джеймс Даймън, главен изпълнителен директор на една от най-големите американски банки JPMorgan Chase, предупреди, че икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия след шест до девет месеца.