Палатата на представителите на САЩ единодушно прие законопроект, който предписва на държавния секретар да работи за промяна на статута на Китай в международните организации т "развиваща се страна“ на "страна с доход над средния“, "страна с висок доход“ или "развита страна“, гласи документът, публикуван на сайта на законодателния орган, пише The Hill.

Според законопроекта държавният секретар ще се стреми да промени статута на Китай в международни организации, които включват едновременно Китай и Съединените щати. Дипломатът трябва също да работи, за да гарантира, че КНР няма да получи преференциално третиране или помощ чрез подобни организации, се казва в документа.

"Китай е втората икономика в света, като представлява 18,6% от световната икономика. Размерът на тяхната икономика е на второ място след тази на САЩ. Съединените щати се третират като развита страна, както и КНР“, заяви републиканецът Янг Ким.

В момента Китай има статут на развиваща се страна в редица международни организации, включително ООН. Според законодателите този статут позволява на Китай да получава специални привилегии или гъвкави условия в международни договори.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин нарече Китай основното предизвикателство за министерството на отбраната. В проектобюджета на Пентагона за фискалната 2024 г. като основна цел е посочено сдържането на КНР. Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва предизвика безпокойство във Вашингтон. По-специално бившият президент Доналд Тръмп повтори идеята си, че лидерите на Русия и Китай, възползвайки се от слабостта на Съединените щати, решават бъдещето на световния ред за следващите 100 години. Ръководителят на Белия дом Джо Байдън призова да не се преувеличава степента на сближаване между Москва и Пекин и увери, че съюзите, водени от САЩ, имат много по-голямо влияние в света.