В събота (2 март) американските военни извършиха първото си хвърляне на помощи от въздуха в Газа, са съобщили трима американски служители, след като смъртта на палестинци, чакащи на опашка за храна, подчерта нарастващата хуманитарна катастрофа в пренаселения крайбрежен анклав след месеци на израелски военни операции, пише Reuters.

Други държави, включително Йордания и Франция, вече са извършили въздушни доставки на помощи в Газа, където според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси една четвърт от населението (576 000 души) е на крачка от глада.

При американското въздушно хвърляне са използвани три транспортни самолета С-130, твърдят двама от американските служители, които говорят при условие за анонимност. Не е ясно веднага къде е била пусната помощта. Един от служителите е заявил, че тя включва повече от 38 000 ястия на 66 палети.

В петък Белият дом заяви, че въздушните доставки ще бъдат продължително усилие и че Израел подкрепя мярката.

Под натиска в страната и в чужбина администрацията на Байдън обмисля и изпращането на помощи по море от Кипър, на около 210 морски мили от средиземноморския бряг на Газа, според американски служител.

От месеци САЩ призовават Израел да допусне повече помощ в Газа, на което Израел се противопоставя, пише британската агенция.

Някои експерти смятат, че принудата да се прибягва до скъпоструващи и неефективни въздушни доставки е последното доказателство за ограниченото влияние на Вашингтон върху Израел, който продължава войната си с ХАМАС.