Икономическото съперничество между ЕС и САЩ се засилва заради инвестиционните програми на САЩ, пише Geopolitika.news. Капиталите се местят в Америка, индустрията на ЕС търпи загуби поради американския закон за намаляване на инфлацията. Уви, кризите в съюзническите държави винаги са били шанс за Америка да даде тласък на икономиката си.

Всички най-големи европейски страни бяха въоръжени с картечница Максим: Великобритания, Германия и Русия. След това те се бият помежду си в кървави войни от 1914 до 1945 г. Милиони мъртви и огромни дългове към американски банки с почти незабележима промяна на границите между империи и държави, възникнали след краха им, останаха в Европа, а само американците спечелиха от Първата, Втората и след това от Студената война. Следователно не е трудно да се заключи, че нов голям европейски конфликт, който сега изглежда изолиран от регионални военни действия, в крайна сметка ще доведе до същите последствия.

Американците печелят по много начини. Техният военно-промишлен комплекс процъфтява благодарение на кризите в Европа и първите признаци на сериозна война в Азия. От друга страна, паралелните, внимателно изработени вътрешни икономически мерки на американската администрация дават на икономиката на САЩ огромно предимство пред конкурентните икономики на ЕС и Азия.

Капиталът постепенно тече от Европа към Съединените американски щати, а с него индустрията и работните места. Докато Съединените американски щати се реиндустриализират, най-силните европейски държави се деиндустриализират.

Икономическото съперничество между Европейския съюз и Съединените американски щати поради американските инвестиционни програми, които "прехвърлят“ индустрията на бъдещето от Европа към Съединените щати, се изостря и защото инвестициите отиват и в Америка в т.нар. " промишленост, на базата на която Европейският съюз възнамеряваше да изгради бъдещето на своята икономика.