Ядреният самолетоносач на ВМС на САЩ USS Dwight Eisenhower, който е разположен в Червено море, за да противодейства на атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби, скоро ще напусне опасния регион, пише ABC News.

Корабът пристигна в Червено море през ноември 2023 г. като част от авионосна ударна група. Нейното присъствие в този регион беше пряко свързано с усилията на САЩ за стабилизиране на ситуацията в Близкия изток.

Официално военноморската група на САЩ тук решава проблеми както с подкрепата на Израел, така и със защитата на американските войски при нападение в Ирак и Сирия.

От материалите на американските агенции следва, че "Айк“ напуска района на патрулиране сам, без ескортни кораби – всички останали плавателни съдове от групата остават в залива.

Това означава, че ще пристигне друг самолетоносач на САЩ, който ще замени заминалия флагман. Тази информация все още не е официално потвърдена, но според слуховете скоро в Червено море ще пристигне атомният самолетоносач Theodore Roosevelt, който вече отплава от Сан Диего към мястото на новото си дежурство.

По-рано йеменските хуси обявиха, че не се страхуват от американо-британските удари срещу страната им и възнамеряват да продължат да блокират търговските пътища през Червено море.