Американският военен кораб USS Milius премина през Тайванския пролив в неделя, в това, което ВМС на САЩ описаха в понеделник като "рутинен" транзит, само дни след като Китай приключи последните си военни игри около острова, предава Reuters.

Пекин, който гледа на Тайван като на своя собствена територия, официално приключи тридневните си учения около Тайван миналия понеделник, където практикуваше прецизни удари и блокада на острова.

Той организира ученията, за да изрази гнева си от срещата на президента на Тайван Цай Ин-вен с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, разглеждайки я като намеса във вътрешните работи на Китай и подкрепата на САЩ за независимостта на Тайван от Китай.

7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи, че разрушителят с управляеми ракети USS Milius от клас "Арли Бърк" е извършил "рутинно транзитно преминаване през Тайванския пролив" през води, "където в открито море се прилага свободата на навигация и прелитане в съответствие с международното право".

Транзитът на кораба демонстрира ангажимента на Съединените щати за свободен и отворен Индо-Тихия океан, се добавя в него.

Китайското военно командване на Източния театър заяви в публикация в социалните медии в понеделник, че е организирало войски, които да следват и наблюдават американския разрушител по време на операцията му.

Министерството на отбраната на Тайван обяви, че корабът е плавал в северна посока през пролива и че по време на преминаването му ситуацията в пролива е била "както обикновено".

Военноморските сили на САЩ плават с военни кораби през пролива около веднъж месечно и също така редовно провеждат подобни мисии за свобода на корабоплаването в оспорваното Южнокитайско море.

Миналата седмица USS Milius плаваше близо до един от най-важните създадени от човека и контролирани от Китай острови в Южнокитайско море, рифа Мисчиф. Пекин го осъди като незаконно.

Китай продължи военните си действия около Тайван след края на ученията, макар и в намален мащаб.

В понеделник сутринта министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е забелязало 18 китайски военни самолета и четири военноморски кораба да оперират около Тайван през предходния период от 24 часа.

Китай никога не се е отказал от използването на сила, за да постави под свой контрол Тайван.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и казва, че само хората на острова могат да решат бъдещето си.