САЩ се готвят да предоставят на Украйна пакет от военна помощ на стойност 2,2 милиарда долара, който се очаква да включва за първи път ракети с по-голям обсег, съобщава Reuters, позовавайки се на двама неназовани американски служители.

Става дума за бомби GLSDB с малък диаметър, изстрелвани от земята с обсег около 150 км. В същото време, според агенцията, САЩ са отхвърлили исканията за доставка на Киев на ракети ATACMS с обсег до 300 км.

Според Reuters новият пакет военна помощ може да бъде обявен още тази седмица. Директно от складовете на Пентагона в Киев ще бъдат прехвърлени оръжия за 400 милиона долара. Останалата част от сумата - 1,725 ​​милиарда долара - ще бъде разпределена като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която включва сключването на съответни договори с производители от Министерството на отбраната, вместо да предоставя на Украйна средства, които вече са на разположение на Съединените щати. Чрез USAI Вашингтон, по-специално, възнамерява да закупи GLSDB за Киев.

Като цяло следващият транш ще включва и други боеприпаси и активи, включително спомагателно оборудване за системи за противоракетна отбрана Patriot, противотанкови системи Javelin, бронирани превозни средства с повишена противоминна защита от клас MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected) и управляеми ракети от семейството GMLRS.

Първият заместник-прессекретар на Белия дом Оливия Далтън заяви на редовен брифинг на 31 януари, че Съединените щати може скоро да обявят нов пакет военна помощ на властите в Киев. Тя не предостави повече подробности.

Според Пентагона като цяло от началото на войната в Украйна САЩ са отделили над 27,1 милиарда долара за военна помощ на Киев.