Армията на САЩ изпрати кораб за хуманитарна помощ в Газа, съобщи Централното командване в неделя (10 март), дни след като президентът Джо Байдън обеща да построи временно пристанище за снабдяване на обсадения анклав, предаде Reuters.

Корабът "Генерал Франк С. Бесон" напусна Обединената база "Лангли-Юстис" във Вирджиния "по-малко от 36 часа след като президентът Байдън обяви, че САЩ ще предоставят хуманитарна помощ на Газа по море", се отбелязва в изявление на Централното командване.

Корабът за логистична подкрепа "носи първото оборудване за създаване на временно пристанище за доставка на жизненоважни хуманитарни доставки", се уточнява в него.

Съобщението на Байдън в речта му за "състоянието на съюза" в четвъртък последва предупрежденията на ООН за широко разпространен глад сред 2,3 млн. палестинци в Газа пет месеца след като Израел започна офанзивата си в тясната ивица в отговор на нападение на бойци на ХАМАС.

Газа не разполага с пристанищна инфраструктура. Първоначално САЩ планират да използват Кипър, който предлага процедура за проверка на товарите, в която ще се включат израелски служители, което ще премахне необходимостта от проверки за сигурност в Газа.

По-голямата част от населението на Газа понастоящем е вътрешно разселено, като на сухопътните гранични контролно-пропускателни пунктове има сериозни затруднения при доставките на помощи.

Газа е под израелска военноморска блокада от 2007 г., когато ХАМАС пое контрола над анклава.